Dijital Ürün Pasaportu, bir ürünün hayat döngüsü boyunca takip edilebilmesi ve güvenilir bir şekilde doğrulanabilmesi için tasarlanmış bir elektronik kayıt sistemidir. Bu sistem, ürünün üretiminden başlayarak tedarik zinciri boyunca ilerlemesini, nihai kullanıcılara ulaşmasını ve hatta geri dönüşüm sürecini takip edebilir.
Dijital Ürün Pasaportu, ürünün sahte olmadığına ve ürünün özelliklerinin beyan edildiği gibi olduğuna dair güvenilirlik sağlar. Ayrıca, ürünün çevresel etkisini ve sürdürülebilirlik performansını izleyerek ürünün çevreye olan etkisini de takip etmek mümkün hale gelir.
Dijital Ürün Pasaportu, blok zincir teknolojisi gibi güçlü şifreleme tekniklerini kullanarak, ürüne ilişkin tüm bilgileri şifreleyerek saklar ve bu bilgileri sadece doğrulanmış kullanıcılar tarafından erişilebilir hale getirir. Bu sayede, ürünün taklit edilmesi veya değiştirilmesi imkansız hale gelir.
Dijital Ürün Pasaportu, ürünlerin daha sürdürülebilir hale gelmesini sağlamak için tasarlanmış bir teknolojidir. Bu pasaport, tedarik zinciri boyunca izlenebilirlik ve şeffaflık sağlayarak, ürünlerin üretimi, kullanımı ve geri dönüşümü sırasında çevresel etkilerini azaltmaya yardımcı olur.
Nasıl Gündeme Geldi?
Dijital Ürün Pasaportu, ürünlerin tedarik zinciri boyunca izlenebilirliğini artırmak ve sürdürülebilirlik performansını ölçmek amacıyla ortaya çıkmıştır.
Sürdürülebilirlik konusunda artan toplumsal bilincin yanı sıra, ürünlerin tedarik zinciri boyunca takip edilebilirliği ve şeffaflığı sağlamak için blok zincir teknolojisi gibi gelişmiş teknolojilerin yaygınlaşması, Dijital Ürün Pasaportu'nun gündeme gelmesinde önemli bir rol oynamıştır.
Bu değer zincirlerinde dijital ürün pasaportlarının uygulanması aşağıdakileri desteklemek için tasarlanmıştır:
- Sürdürülebilir ürün üretimi - döngüsel ekonomiye geçişi mümkün kılarak, malzeme ve enerji verimliliğini artırır, ürün ömrünü uzatır ve ürün kullanımını optimize eder.
- İşletmelerin dairesel iş modeli oluşturmasına değer yaratmasına yardımcı olur - dijital ürün pasaportlarıyla sağlanan gelişmiş veri erişimi sayesinde, daha fazla işletme hizmet ve onarım temelli iş modellerini uygulayabilir.
- Tüketicilerin daha bilinçli satın alma kararları vermesine yardımcı olur - satın alma davranışlarının toplam etkisi hakkında bilgi verildiğinde.
- Yasal yükümlülüklere uyumu doğrulama - dijital ürün pasaportu, bir ürünün uyduğu standartların kaydını tutacak ve denetçilere bu verileri değerlendirmek için sağlayacaktır.
Dijital Ürün Pasaportu, tedarik zinciri boyunca izlenebilirliği ve şeffaflığı sağlaması, sahte ürünlerin engellenmesi ve çevresel etkilerin ölçülmesi ve azaltılması konularında önemli bir çözüm sunmaktadır. Bu nedenle, Dijital Ürün Pasaportu, sürdürülebilirliği desteklemek ve ürünlerin güvenilirliğini sağlamak için giderek daha yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Dijital ürün pasaportunun uygulanacağı sektör ve ürünler; tüketici elektroniği, piller, ICT, moda, mobilya ile çelik, çimento ve kimyasallar gibi “yüksek etkili ara ürünler olacağı belirtiliyor. Bu sektör ve ürünlere entegre edilecek dijital ürün pasaportunun, sürdürülebilir ürünleri teşvik edecek, ekonomik aktörler arasında yeni iş fırsatları oluşturabilecek, tüketicilerin sürdürülebilir seçimler yapmasına yardımcı olacak ve ilgililerin yasal yükümlülüklere uygunluğu doğrulamasını sağlayacak önemli bir araç olarak döngüsel ekonomi geçişini hızlandırması bekleniyor.
Dijital ürün pasaportu uygulamasının pratik yönleri
Operasyonel bir bakış açısından, ilk bakışta göründüğü kadar zor değildir. Dijital ürün pasaportları için dahil edilecek bilgiler için bir çerçeve tanımlandıktan sonra, var olan ERP sistemlerinden gelen veri kümelerini standartlaştırmak için izlenebilirlik yazılımı kullanılabilir. Gerekli benzersiz ürün tanımlayıcıları, dijital ürün pasaportu veri gönderimi için barkod, QR kodu, RFID etiketi veya benzeri gibi mevcut teknolojiler kullanılabilir. Sonunda, bu süreç neredeyse tamamen otomatik hale getirilebilir.