Türk Tarımında Teknoloji Dönemi

Tarım sektörü son 50 yılda radikal bir dönüşüm geçirdi. Makinelerdeki ilerlemeler, tarım ekipmanlarının ölçeğini, hızını ve üretkenliğini genişleterek daha fazla arazinin daha verimli ekilmesine yol açtı. Tohum, sulama ve gübreler de büyük ölçüde iyileşti ve çiftçilerin verimi artırmasına yardımcı oldu.

Tarımda artık bir sonraki üretkenlik sıçramasını sağlamak için çok daha karmaşık, dijital araçlara ihtiyaç var. Bazıları, çiftçilerin kaynakları daha verimli ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmalarına yardımcı olmak için zaten mevcutken, daha gelişmiş olanlar günümüzde halen daha geliştirme aşamasında. Bu yeni teknolojiler ile gelecek dönemlerde karar verme süreci iyileştirebilir ve verimleri optimize etmek, ekonomiyi iyileştirmek için daha iyi risk ve değişkenlik yönetimine olanak tanınabilir.

Günümüzde tarım raporlarında, inovatif tarım, tarım 4.0 ve hassas tarım uygulamalarına daha fazla yer ayrılmaktadır. Tarımdaki bu değişimler çiftçileri, imalatçıları, pazarlamacıları, tüketicileri ve ürün akışına müdahale eden hükümetleri de etkilemektedir.

Akıllı Tarım ve Tarım Teknolojilerinde Türkiye, Tarım 4.0 AR-GE çalışmaları kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı, 900 milyon lira gibi bir kaynağı bu uygulamalara ayırmış bulunmaktadır. Önümüzdeki dönemde bu desteğin iki katına çıkarılması planlanmaktadır. TAGEM’in 2014 verilerine göre Türkiye’de toplam Ar-Ge harcamaları içerisinde 433 milyon TL olan Tarımsal Ar-Ge’nin payı % 3,5, özel sektörün payı ise % 14 seviyesindedir.

Sürdürülebilir ticari büyüme ile zorlukları hafifletmeyi amaçlayan yeni teknoloji çözümleri tarım teknolojileri pazarına girmeye devam ediyor. İşgücü ihtiyaçlarının rafine edilmesinden fosil yakıtlara ve pestisitlere olan bağımlılığın azaltılmasına kadar, günümüzün en son yenilikleri, kaynakları daha verimli ve dikkatli kullanmaya odaklanıyor.

Ülkenin tarımsal üretim ihtiyacını, gerekli mekansal kaynakları (tarla, sera) tanıyan ve bunların kapasitelerini/özelliklerini bilen; tarımsal üretim yapacak çiftçisini (aile veya endüstriyel) tanıyan, tarımsal üreticiyi teknoloji üreticisi ile buluşturarak yönlendiren Farmolog gibi şirketler; Üretim tesisini en verimli şekilde kullanma ve yönetme motivasyonunda olan; bunun için gerekli teknolojik imkanlara ve bilgi birikimine sahip çiftçi - üretici bu gelişmelerde büyük rol sahibi olacaktır.

Tarım sektörü

Farmolog ile Tarımda Dijital Dönüşüm

Çiftçilerimize daha verimli bir üretim fırsatıyla birlikte önemli bir risk yönetim aracı sunarak emeklerinin karşılığını maddi olarak da almalarına yardımcı oluyor; çiftçinin tarımdan kopmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Örnek uygulamalarımız, karlılığı %15’in üzerinde artırabildiğimizi gösteriyor.

Sözleşmeli tarım modeli ile çalışan alıcılar için; ekimden gübrelemeye, ilaçlamadan hasada, saha ziyaretlerinden eğitimlere ve daha fazlası için tek merkezden yönetim imkanı sağlıyoruz.

Bölgeler için verimli tarım ürünleri, sulama ihtiyaçları, ilaçlama ve gübreleme isterleri ve bunların zaman içindeki etkileri/değişimleri ortaya konarak doğru ürün deseni önerileri veriyoruz. Karmaşık tarımsal verileri karşılaştırarak çiftçilerin daha iyi kararlar almasına yardımcı olacak öneriler üretiyoruz.

Arazilerinizin mahsül ve altyapısının haritalandırılmasına yardımcı olarak, coğrafi koordinatlar ile birlikte arazi sayısı, parsel büyüklükleri, mahsül çeşitleri ayrıntılarına ulaşmanızı sağlıyoruz.

Tarım sektörü

Bunları nasıl mı yapıyoruz? Detaylar için bizi takip etmeye devam edin.

Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

Sosyal medya hesaplarımızdan da bizi takip etmeyi ihmal etmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir